کاور ژانر وحشت؛ اصلی

کلیاتی درباره ژانر وحشت که اگر ندانید، هیجان آن را از دست داده اید.

خلاصه ابتدایی:

شاید در نظر مخاطبان، نام ادبیات ژانر وحشت یا همان «Horror» صحنه‌ های دل خراشی مثل: تکه تکه شدن اعضای بدن، دراکولا یا زامبی ها، برایشان یادآور شود یا حتی ته دلشان از به یاد آوردن کلیف هنگرهای سینمای وحشت یا داستان های ترسناکی که خوانده ایم خالی می شود، در این بخش از سایت ترسناک دی ال در نظر داریم تا شما را با این ژانر محبوب، به صورت کلی آشنا کنیم تا شاید به این سبک، علاقه خاصی پیدا کنید.

بدنه محتوا:

اگر اسم «Horror» را در دیکشنری آکسفورد جستجو کنید با جمله “احساس شدید ترس، شوک یا انزجار” روبرو خواهید شد، پس قطعا «Horror Fiction» ژانری می باشد که این احساسات را در وجود خواننده بر انگیخته می کند، از جانبی دیگر «J. A. Cuddon» نویسنده انگلیسی، ژانر وحشت را ژانری ادبی تعریف می کند که می تواند خواننده را به ترس وادار کند یا باعث ایجاد حس تنفر در او شود.

این ژانر معمولا اتمسفری ترسناک و عجیب و غریب برای خواننده ایجاد می کند که دلیل این حس، گاه اتفاقات ماوراء الطبیعه مانند: روح ها، شیاطین، خون آشام ها و زامبی ها هستند و گاه یک قاتل روانی، نقشی را ایفا می کند که از کشتن لذت می برد، بدون شک این ژانر یکی از محبوب ترین ژانرهای حال حاضر در جهان است که روز به روز به تعداد مخاطبین آن افزوده می شود.

ژانر وحشت چیست؟

ادبیات وحشت یا داستان ترسناک، روایتی است که خواننده را تکان می دهد و در او احساس ترس، تنفر یا انزجار را بر می انگیزد، این ژانر شامل: داستان های کوتاه و رمان های بلندی است که موضوعات متنوعی مثل: قتل، خودکشی، شکنجه، آشفتگی های روانی، حضور ارواح، انسان های خون آشام، بختک، جن گیری، جادوگری و غیره را شامل می شود و با موارد اسرارآمیزی مثل: قدرت نفوذ ارواح در انسان و حرف زدن اشیاء، آن بخش از تخیل که نیروهای بازدارنده از ضمیر خودآگاه را در اختیار خود دارد، آشکار می کند.

تاریخچه ژانر وحشت:

تعداد زیادی از محققین بر این باور هستند که دلیل اصلی ترس بشر، دنیای ناشناخته هاست، پس انسان از هر چیزی که شناختی از آن نداشته، واهمه دارد و همین حس، دلیل اصلی ایجاد داستان های شگفت انگیز و مرموز بسیاری شده است، بر همین اساس، شاید بتوان گفت که این ژانر از ابتدای خلقت با بشر بوده و هر گاه انسان اولیه در تاریکی شب از صدای غرش موجودی عجیب در بیرون از غار به خود می لرزیده، شروع به داستان سرایی راجع به موجودی خون خوار با چند دست و پا و پنجه های عظیم و جسته ای غول پیکر می کرد که احتمالا یکی از دوستانش را زنده زنده بلعیده است.

ژانر وحشت ریشه ای کهن در افسانه های محلی و سنت های مذهبی دوران یونان و رم باستان دارد، این سنت ها که بیشتر بر پایه ناشناخته های عظیمی چون: مرگ، زندگی پس از مرگ، شَر و شیاطین بوده است، شکل دهنده بسیاری از آثار مربوط به «Horror» در امروزه شده است در اساطیر یونان، پرومتوئوس نام تایتانی است که الهام بخش کتاب فرانکشتین یا پرومتوئه مدرن شد و یوریپیدیس، نمایش نامه نویس بزرگ یونانی، نمایش نامه هایی را بر اساس وجود روح قاتلی که در یک حمام به قتل رسیده بود نوشته است همچنین نویسنده رومی، پلینی، درباره فیلسوفی به نام آتندروس نوشته است که در خانه ای دور افتاده در آتن، توسط روحی سرگردان، در غل و زنجیر، مورد آزار و اذیت قرار گرفته است.

در قرون وسطا، وجود فرقه ای که به انجام رسومات شیطانی معروف بود، منبع جالبی برای داستان های ترسناک شد در این دوران، موجودات شبیه به گرگ ولی بسیار بزرگ تر و خون خوارتر از آن به نام: گرگینه ها به شدت در میان مردم قرون وسطا به خصوص مردم فرانسه شناخته میشد و «Marie De France» داستانی از یک گرگینه نوشت که در آن دوران محبوب شد و شخصیت ماندگار و مشهور دراکولا، ریشه در جنایات جنگی و وحشتناک پرنس ولاد سوم در این دوران دارد.

در قرن هجدهم، گونه ای جدید از ادبیات ترسناک به نام: ژانر گوتیک شکوفا شد، این ژانر، جزء معدود آثار آن زمان محسوب میشد که با نام: «The Castle Of Otranto» نوشته هوراس والپول مطرح شد و توانست به محبوبیت زیادی دست پیدا کند و از طرفی این رمان، الهام بخش آثاری مانند: «The Mysteries Of Udolpho» و «The Italian» و «The Monk» شد.

در قرن نوزدهم، آثاری جاویدان و بسیار محبوب مانند: فرانکشتاین، برادران گریم، مومیایی، گوژ پشت نوتر دام، وارنی خون آشام، مرد نامرئی، دراکولا و آثار ادگار آلن پو، سایه ژانر وحشت را بیش از پیش گسترش دادند، بعدها صنعت سینما از این آثار استفاده لازم را کرد و آثاری جاویدان به اقتباس از این رمان ها به نمایش عموم گذاشت.

در قرن بیستم نیز این ژانر با ژانر فانتزی بیش از پیش آمیخته شد و آثاری مانند: «Cthulhu Mythos» را شکل داد و در نیمه دوم این قرن، بیشتر بر روی قاتلین و قتل های زنجیره ای تمرکز شد و آثاری جاویدان و خارق العاده مانند: اژدهای سرخ و سکوت بره ها، توسط نویسندگان مطرح این دوران نوشته شد.

اما امروزه این ژانر محبوب، وارد مرحله جدیدی از تکامل خود شده است که به جرأت می توان گفت: طرفداران این ژانر، مخاطبان بسیار بیشتری نسبت به گذشته دارد و فیلم هایی که از این آثار اقتباس می شوند نیز فروش بسیار موفق و بی نظیری دارند.

در ادامه به شما پیشنهاد می کنیم کتاب دیجیتالی پسران بد را که در سری کتاب های ترسناک قرار گرفته است، از سایت ما دانلود و مطالعه کنید.

پوستر ژانر وحشت؛ ۰۱

ساختار ژانر وحشت:

همه داستان های وحشت، متشکل از ۵ عنصر اصلی هستند که برای پرورش یافتن قصه ای جذاب و گیرا که ترس را در خواننده ایجاد کنند باید به بهترین شکل، این عنصرها را در خود به کار گیرند، این عناصر عبارتند از:

۱- پیش آگاهی دادن: خمیر مایه، آماده ‌سازی و ایجاد زمینه خواننده برای رویارویی با اوج یا نتیجه داستان است، این پیش آگاهی‌ دادن، الزاما نباید همه چیز را یک راست به ما بگوید بلکه باید کاری کند که ما با داستان همراه شویم.

۲- ترس: نیروی محرکه در هر داستان وحشت انگیز است، داستان شما باید سبب شود تا خواننده از فرط ترس، عرق از سر و پیشانی اش پاک کند و یک لحظه هم آرامش نداشته باشد.

۳- تعلیق: ترس فوران شده از آدرنالین را سبب می شود، این در حالی است که تعلیق، خواننده را روی صندلی به صورت نیم خیز نگه می دارد و اگر ترس خواننده را با تعلیق حفظ کنیم، خواننده را در داستان نگه خواهیم داشت.

۴- رازآلودگی: همانند تعلیق، باید از رازآلودگی در مقام قلاب استفاده کرد تا خواننده بداند که در اوج داستان یا پس از آن، چیزی رخ خواهد داد که در این حالت، مخاطب با ماجرا همراه می شود تا به حدس زدن درباره وقایع پیش رو بپردازد و انتظار چیزهایی که پیش خواهد آمد را بکشد.

۵- خیال پردازی: رازآلودگی و خیال پردازی، عمدتاً بر عنصر ترس تکیه دارند، با استفاده از عنصر خیال پردازی، خواننده در این همراهی، بی تردید جزئی از داستان می شود.

وحشت نویسان معروف:

ادگار آلن پو – مری شلی – استیفن کینگ – رامسی کمپبل – دارن شان – ام آر جیمز – پیتر استراب – اچ پی لاوکرافت – ریچارد ماتسون – کلایو بارکر – کاوه میرعباسی – سیامک گلشیری – رامبد خانلری – نازنین جودت

علت علاقه بیشتر افراد به ژانر وحشت:

جفری گلدشتاین، استاد روان شناسی اجتماعی و سازمانی در هلند معتقد است، افرادی که به دنبال خواندن کتاب های ژانر ترسناک هستند در حقیقت می دانند که جایشان امن است، آن ها آموخته اند که این کتاب ها خطری برای آنها ندارد پس با امنیت خاطر به پای این آثار می نشینند، چیزی که بیشتر خوانندگان این ژانر به دنبال آن هستند هیجان است، آن ها معمولا افرادی با روحیه ماجراجویی هستند و با علم بر اینکه هیچ اتفاق بدی برای آنها نمی افتد به دنبال هیجان بیشتری هستند.

برخی دیگر نمی توانند واقعی بودن یا نبودن این آثار را تخمین بزنند و گاهی آن را بیش از میزان واقعی تصور می کنند و این مسئله در کودکان جدی تر است زیرا کودکان تجربه کمتری از زندگی دارند به همین علت برای آنها هر چیزی می تواند واقعی پنداشته شود و به همین دلیل است که بسیاری از داستان های غول و آدم خوارهای بزرگ، اغلب کودکان را می ترساند.

پوستر ژانر وحشت؛ ۰۲

ویژگی کتاب های ترسناک:

ویژگی اصلی این ژانر و این کتاب ها در اصل، توانایی ایجاد حس وحشت یا ترس در میان خوانندگان آن است، نگرانی و اضطراب از دیگر احساساتی است که خوانندگان این ژانر حس خواهند کرد، به طور کلی ویژگی های اصلی این ژانر می تواند به صورت زیر دسته بندی شود:

  • اتفاقاتی که معمولا در شرایط عادی رخ می دهند و گاها شامل عناصر فرا طبیعی می شود.
  • لحن داستان ترسناک، رعب انگیز، پر خطر و عجیب است.
  • حوادث ناگهانی و غیر قابل پیش بینی.
  • داستان معمولا دارای خشونت بالایی است.
  • نیمه تاریک و شیطانی انسان آنالیز می شود.
  • معمولا داستان از نگاه سوم شخص نقل شده است که قلم روان و ساده ای دارد.

نتیجه گیری:

آنچه که باعث می شود تا ادبیات ژانر وحشت در میان خوانندگان محبوب باشد، ایجاد حس هیجان است، ترس واقعی، یک واکنش دفاعی است اما ترسی که از خواندن یک اثر به ما تزریق می شود فقط در ما حس هیجان تولید می کند، نظر استاد روان شناسی اجتماعی و سازمانی هلند، جفری گلدشتاین نیز اثباتی است بر این استدلال که بیان کردیم، او معتقد است از آنجا که خوانندگان به واقعی نبودن داستان ها شک ندارند پس خودشان را در موقعیت امنی نسبت به رویدادهای داستان می ‌بینند، آنان ترس را از نزدیک تجربه می کنند تا از هیجان این ترس لذت ببرند.

هیچ حالت دیگری این پارادوکس را یعنی شکنجه خود با ترس برای لذت بردن از هیجان آن را توجیه نمی کند، همان طور که قبلا نیز بیان شد، کودکان به علت عدم تجربه کافی در زندگی و واقعی پنداشتن روایات ژانر وحشت، حتی با این که در موقعیت امنی هستند، ممکن است دچار ترس یا حتی اختلالات روانی ‌شوند، این برای بزرگ سالانی که قادر نیستند احساسات خود را در این مواقع کنترل کنند نیز صادق است ولی به صورت کلی برای اکثر افراد بالغ، گوش دادن به داستان وحشت انگیز و یا خواندن داستان یا کتاب ترسناک از آن جایی که به این سری سبک ها علاقه داشته باشند، ترس با چاشنی هیجان در آن ها ایجاد می کند.

در پایان به شما توصیه می کنیم برای مطالعه و دانلود کتاب های جذاب و خواندنی، به بخش کتاب در صفحه اصلی مراجعه کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا